Stresul și homeopatia

Posted by Dr.Cîmpian - 2019 Noiembrie 6

Dacă suntem norocoși, doar auzim despre stres. Dacă suntem mai puțin norocoși, îl simțim din plin. Dar ce este el? Hans Selye, cel care a introdus termenul, definește stresul ca fiind ansamblul de reacții ale organismului uman ce apar în urma acțiunii externe a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine... Ce se ascunde însă în spatele acestor termeni atât de tehnici?

Organismul nostru este un sistem delicat, aflat permanent în echilibru dinamic cu mediul. La serviciu, acasă, pe stradă, suntem asaltați de informații, presiuni de tot felul, vești de cele mai multe ori rele, grija zilei de mâine de chinuie, viitorul copiilor pare incert... În ciuda tuturor acestor lucruri trebuie să continuăm să traim... Organismul nostru își modifică structura și funcțiile, sunt eliberați diferiți hormoni, adică acele substanțe care îl ajută să își ajusteze activitatea pentru a se putea adapta la toate schimbările care apar. Toate acestea se realizează cu consum energetic. O perioadă facem față, cei din jur poate chiar se miră ce bine ne descurcăm, deși avem extrem de multe lucruri de făcut și acasă și la serviciu, multe griji și putine ore de somn...

La un moment dat, aparent din senin sau la o provocare minoră, organismul cedează – poate apărea o insomnie rebelă, atacuri de panică, poate o erupție pe piele, un puseu de hipertensiune sau o criză de ulcer... Adesea nu facem legatura cu perioada mai lungă sau mai scurtă în care am acumulat neliniști, suferință, nemulțumiri, umilințe etc. Dar rădăcina răului acolo este. Poate ni se prescrie un somnifer, un anxiolitic sau un unguent, un medicament care se adresează organului bolnav, în funcție de diagnosticul pe care medicul alopat îl stabilește. Dar asta nu înseamnă că problema a fost rezolvată. Simptomele dispar, dar dereglarea profundă care a stat la baza aparitiei lor se menține și, la un moment dat ele reapar sau, încă mai grav, apar simptomele unei boli și mai severe...

Să nu uităm însă că suntem atât de diferiți. Problema stresului este una foarte personală. Aceeași întâmplare poate avea un efect neglijabil pentru un anumit individ, în timp ce pentru un altul are un efect devastator. Nu este vorba atât de evenimentul în sine, cât de percepția lui de către fiecare persoană în parte. Aceasta diferă, în funcție de experiențele trecute ale subiectului și de cât de dezechilibrat este organismul fiecăruia. Pentru o persoană este suficient un singur eveniment stresant pentru a apărea tot felul de probleme de sănătate, în timp ce o alta acumulează stresuri o lungă perioadă de timp înainte de a sesiza degradarea stării sale de sănătate.

În homeopatie organismul este privit ca un întreg. Este tratată persoana și nu boala. Nu numele bolii este important, ci toate modificările pe care le simțim în ceea ce privește starea noastră de sănătate. Chiar dacă mergem la homeopat pentru o erupție pe piele, pentru dureri de cap sau atacuri de panică, acesta ne întreabă despre funcționarea noastră la toate nivelele – fizic, emoțional, mental. Medicul homeopat privește toate simptomele, semnele și senzațiile pe care le avem ca pe „cuvintele” prin care corpul își exprimă dezechilibrul energetic interior. El „asculta” ceea ce are de spus întregul sistem și ne dă un medicament numit remediu homeopat, care ajută la reechilibrarea întregului organism. Astfel, problemele noastre dispar în mod natural, deoarece este înlăturată cauza lor. Dispar nu numai simptomele pentru care ne-am dus la consultație, ci și altele, pe care poate nici nu i le am menționat medicului. Și, încă mai important, dispar predispozițiile la anumite boli, adică anumite dezechilibre care urmau să ducă la apariția unor boli sunt corectate înainte ca bolile respective să se manifeste. Suntem scutiți astfel de multe boli și suferințe.

Să luam câteva exemple. O persoană care și-a pierdut copilul. Pe scala Holmes de evaluare a intensității stresului, acest eveniment se afla cel mai sus. Oricât timp ar trece, aceasta rană nu se vindecă niciodată complet. Dar părintele acela învață cumva să „funcționeze” mai departe. Sunt însă persoane pe care mâhnirea le face treptat să se închidă în sine. Se izolează de restul familiei și de prieteni, își pierd bucuria de a trăi și uneori chiar peste ani, ajung la medic cu alergii, migrene sau afecțiuni ale glandei tiroide, de exemplu, care aparent, nu au nici o legătură cu decesul copilului. Remediul numit Natrium muriaticum le poate vindeca pe toate acestea deoarece reechilibrează întregul organism, pornind de la cauză (suferința provocată de dispariția cuiva drag).

O persoană care a suferit o decepție sentimentală. Lovitura pe care o resimte este puternică. La un moment dat începe să aibă palpitații, senzație de nod în gât, oftează, are amețeli, valuri de frig sau de căldură, tot felul de spasme și ticuri. De multe ori poate chiar să cheme ambulanța deoarece se simte foarte rău. Starea sa poate fi diagnosticata drept spasmofilie (sau lipsă de calciu) și după un tratament cu calciu se poate simți mai bine o perioadă, dar simptomele revin. Uneori, chiar și o singura doză din remediul numit Ignatia poate rezolva definitiv problema.

Un copil se sperie foarte tare dupa ce asistă pe stradă la un conflict violent sau chiar dupa ce vizionează un film de groază. El începe să aibă coșmaruri îngrozitoare din care se trezește doar parțial, țipând speriat și poate fi linistit cu greu. Începe să se teamă de întuneric, de singurătate, devine nervos, violent, e agitat și se concentrează greu la lecții. Câteva doze din remediul numit Stramonium pot rezolva problema și readuce liniștea în familie.

O persoana a fost implicată într-un accident rutier. Deși fizic nu a suferit decât răni minore, faptul că a fost în pericol să-și piardă viața a reprezentat un stres care a dereglat întreg organismul. Începe să facă atacuri de panică: are episoade în care brusc apare sentimentul de teamă, inima începe să îi bată cu putere, transpiră, tremură, simte că se sufocă și că moartea este iminentă. Între aceste accese poate sa se comporte normal sau poate ajunge chiar să se teamă să mai rămână singur sau să iasă singur din casa. Aconitum este remediul care va reechilibra organismul unei astfel de persoane, redându-i sănătatea și, practic, libertatea...

Căci ce altceva este sănătatea? Așa cum spunea George Vithoulkas, profesorul meu grec de homeopatie, libertatea este cuvântul-cheie în definirea sănătății. Să fii sănătos înseamnă să nu ai dureri, disconfort sau slăbiciune la nivel fizic, să fii liber de suferință la nivel emoțional (ceea ce are ca rezultat o stare de calm și seninătate) și să fii liber de egoism si egocentrism la nivel mental-spiritual. Nu ar fi minunat să fim toți într-o astfel de stare cât mai mult posibil?