Medicina ...

Posted by Dr.Cîmpian - 2019 Decembrie 3

Medicina este una singură și are o singură misiune: să ne vindece.

Dar căile prin care încearcă să o facă diferă. Încă din antichitate existau două curente principale: alopatia și homeopatia.

Medicina alopată privește boala ca pe un inamic, pe care încearcă să îl înfrângă prin intervenții "eroice". Corpul este câmpul de bătălie, armele sunt manevre agresive și/sau substanțe chimice contrare simptomelor boli. Chiar și numele lor, prin prefixul anti- sugerează acest lucru (antitermice, antidiareice, antivomitive etc). Alopatia se ocupă mai mult de corpul fizic, pe care îl privește ca pe o mașinărie și ne tratează cumva pe bucăți.

Pe de altă parte, homeopatia pornește de la principiul "asemănătorul tratează asemănătorul". Ea ne privește ca pe un întreg - un sistem integrat, un ansamblu de elemente aflate în interacțiune permanentă, in timp ce sistemul interacționează cu exteriorul. În homeopatie simptomele care apar nu sunt privite ca un rău, nu sunt dușmani. Forța vitală, acea energie inteligentă care ne animă organismul, îi asigură unitatea și e permanent orientată spre echilibrarea corpului, minții și emoțiilor noastre produce simptomele în încercarea de a ține dezechilibrul cât mai la suprafață. Nu e nimic la voia întâmplării în organism, așa cum nu e nimic la voia întâmplării în Univers. Simptomele sunt "cuvintele" prin care sistemul își exprimă dezechilibrul. Homeopatul "ascultă" organismul, adunând informații despre funcționarea fizică, emoțională și mentală a persoanei. E ca și cum ar rezolva un puzzle. La final rezultă "tabloul" remediului care se suprapune cel mai bine peste totalitatea simptomelor. Acest remediu acționează energetic, întărind forța vitală și reechilibrând întreg sistemul. Simptomele dispar natural, pentru că dezechilibrul care le-a produs a dispărut.

În homeopatie tratamentul este personalizat, pentru că se adresează omului respectiv și nu unei boli abstracte. Zece persoane cu același diagnostic alopat pot avea nevoie fiecare de un alt remediu, pentru că este vorba despre fiecare individ în parte , cu corpul lui, cu emoțiile lui, cu felul lui de a vedea lumea. E foarte util dacă putem afla cauza dezechilibrului. Și cel mai adesea este vorba despre emoții - fie un eveniment traumatizant major, cum ar fi decesul unei persoane dragi sau un divorț, fie stresul zilnic, acumulat.

Homeopatia este cea mai bună prevenție, deoarece ne poate reechilibra organismul înainte ca lucrurile să se agraveze, înainte că simptomele să evolueze până la stadiul de boală. E foarte utilă în toate cazurile acelea în care nu ne simțim bine, deși rezultatele analizelor și examinărilor clinice sunt normale.

Homeopatia e o medicină blândă și naturală. Remediile sunt preparate din surse naturale, nu sunt toxice și nu dau dependență. Este una dintre cele mai importante căi de vindecare ale medicinei holistice, alături de acupunctură, fitoterapie, aromaterapie, terapie Bowen etc. Ea se bazează pe inteligența înnăscută a organismului, stimulând puterea lui de vindecare. Pentru că, așa cum spunea Hipocrate, "natura vindecă, medicul asistă".

În concluzie, de ce homeopatia?

Pentru că e medicina în care iei parte activ la propria vindecare, ești ascultat fără grabă, cu compasiune, fiind foarte important să înțelegi ce îți comunică organismul prin boala ta. Odată reechilibrat, dincolo de dispariția simptomelor neplăcute, ceea ce obții este o altă calitate a vieții - trăiești cu bucurie, comunici mai eficient, vezi lucrurile frumoase care te înconjoară, găsești soluții problemelor care te frământau, devii mai creativ... Sună prea frumos? E perfect realizabil atunci când ne luăm puterea înapoi.