Homeopatia și copiii

Posted by Dr.Cîmpian - 2019 Noiembrie 5

Copiii sunt un dar al vieții și în același timp o mare responsabilitate. În anii de început ai vieții lor, ei își formează prin noi, adulții din jurul lor, o imagine despre lumea în care au venit. Ei sunt convinși că tot ceea ce văd în familie este normal și cred tot ceea ce le spunem. De aceea, este important ca noi să fim cât mai echilibrați din toate punctele de vedere pentru a le crea o imagine cât mai corectă, cât mai pozitivă despre lume și viață, pentru a le pune in valoare darurile cu care au venit și pentru a-i ajuta să-și depășească slăbiciunile.

Am fost întrebată când se poate începe tratamentul homeopat al unui copil. Răspunsul este: chiar înainte de concepție! Dezvoltarea noii ființe este influențată de o serie de factori care țin de starea celor doi parteneri pe cale de a deveni părinți, dar și de factori ce intervin în momentul concepției, pe parcursul sarcinii, la nașterii și al vieții extrauterine. Homeopatia este un instrument minunat de reechilibrare (energetică și in consecință metabolică, endocrină, emoțională, mentală etc), care intervine benefic în toate aceste etape ale creșterii și dezvoltării unei ființe.

Starea emoțională și fizică a părinților în momentul concepției constituie un factor foarte important. Ideal ar fi ca în momentul în care concepem să fim cât mai echilibrați - atât fizic, cât și mental și emoțional. Experiența a demonstrat că traumele nerezolvate ale părinților se transmit urmașilor. La fel și o serie de informații "distorsionate" ce se transmit din generație în generație și care predispun la anumite boli și comportamente. Homeopatia poate înlătura aceste tare cu care s-ar putea naște copilul.

Starea mamei în perioada de sarcină este, de asemenea, foarte importantă. În ceea ce privește starea ei fizică, se știe că în această perioadă pot apărea o serie de afecțiuni (infecții urinare, candidoze, edeme, grețuri etc). Marea majoritate a medicamentelor alopate (chimice) sunt contraindicate în perioada de sarcină. Homeopatia este una dintre puținele metode de tratament care nu numai că nu are contraindicații în sarcină, ba este chiar recomandată, pentru a echilibra întreg organismul viitoarei mămici și a-i crea bebelușului un mediu armonios în care să se dezvolte. Referitor la starea mental-emoțională a gravidei, se știe că toate stresurile pe care le are mama, tot ceea ce ea simte și gândește influențează bebelușul. Sunt viitoare mămici care în timpul sarcinii au un șoc emoțional puternic, o mare suferință sau o sperietură serioasă de exemplu, iar dupa naștere, problemele copiilor (care pot fi diferite, începând de la răceli repetate, până la tulburări de dezvoltare, de somn sau apetit) se rezolvă cu remedii care la adulți tratează de obicei șocul emoțional, suferința sau, respectiv, teama.

Uneori însăși nașterea (mai ales prin cezariană) reprezintă un stres pentru copil - și sunt multe cazurile în care bebelușii au tulburări mari de somn în primul an de viață, nu suportă întunericul, plâng dacă sunt lăsați singuri și se trezesc din somn țipând speriați, ca și cum ar fi avut un coșmar. Problema este rezolvată de unul dintre remediile care au ca și caracteristică teama de moarte (pe care, desigur, micuțul nu o poate exprima verbal, dar care este descrisă de adulții care au aceleași manifestări).

Creșterea și dezvoltarea ulterioară a copilului este importantă, iar homeopatia constituie un ajutor prețios pentru părinți, dispunând de remedii pentru toate problemele ce pot apărea în această perioadă - legate de dentiție, pofta de mâncare, imunitate, dezvoltare neuro-motorie etc. Fiind mai puțin încărcați de toxine și de emoții negative decât noi, copiii răspund mult mai bine la tratamentul homeopat, problemele lor rezolvându -se mult mai repede decât cele ale adulților. Astfel, ei au un start mult mai bun în viață, cresc sănătoși și viguroși, așa cum ni-i dorim. Desigur, sunt situații în care se recurge și la medicamentele chimice, dar acest lucru se întâmplă destul de rar și numai după ce au fost epuizate toate alternativele naturale.

Desigur, toți dorim pentru copiii noștri tot ce e mai bun. Vrem să îi apărăm de tot ce i-ar putea răni. Trebuie să avem permanent în vedere că ei răspund prin boală la stres - separarea de mamă, atunci când aceasta trebuie să revină la serviciu, intrarea în colectivitate, nașterea unui frățior, conflictele ce pot exista în familie, dar și o sperietură puternică, un accident, etc.

Dacă micuțul a început să se comporte diferit, să devină agitat, agresiv sau să aiba coșmaruri, de exemplu, trebuie să ne gândim că are o problemă și să luăm măsuri, chiar dacă nu știm exact ce anume a declanșat schimbarea respectivă. În acest caz homeopatia este salutară, deoarece ea poate stabili un tratament pornind doar de la manifestările copilului, fără a fi nevoie să știm exact ce s-a întâmplat. Simptomele și semnele pe care le prezintă micutul sunt "cuvintele" prin care organismul său isi exprima dezechilibrul. Medicul homeopat "ascultă" și îi prescrie copilului remediul care susține mecanismele de vindecare și care poate restabili echilibrul in cateva zile, readucând liniștea copilului și a întregii familii.

Copiii au o abilitate deosebită de a detecta orice incoerență între manifestările noastre și ceea ce simțim cu adevărat. Au un "radar" care detectează orice tensiune, orice conflict, orice dizarmonie din jurul lor, la care ei răspund prin agitație sau chiar prin boală. Nu realizăm ce greutate enormă au cuvintele și gesturile noastre în fața copiilor. Mult din comportamentul lor de mai târziu, din dificultățile și eșecurile lor pe diverse planuri își au rădăcinile în copilărie. De aceea, în foarte multe cazuri, tratamentul cel mai bun pentru copil este… medicamentul homeopat pe care îl ia părintele lui. Părinții își rezolvă propriile probleme de sănătate și îi oferă și copilului un climat armonios în care să crească și să se dezvolte.

În concluzie, homeopatia, această metodă alternativă de tratament, naturală și fără nici un fel de efecte secundare, poate ajuta la rezolvarea problemelor celor mici în toate etapele de dezvoltare. Ea susține efortul natural al organismului de a se reechilibra, de a se vindeca și poate opera schimbări profunde, atât la nivel fizic, cât si mental-emoțional. Ca urmare, copiii noștri cresc sănătoși, puternici și echilibrați și au mult mai multe șanse să devină adulți împliniți, care depășesc cu ușurință orice obstacole și trec prin viață cu bucurie.

Autor: Dr. Mihaela Georgia Cîmpian