Medicina Holistică

Medicina holistica este un mod de abordare a problemei sanatatii si bolii cu totul diferit de cel clasic. Ea era aplicata inca de pe vremea lui Hipocrate, dar de-a lungul veacurilor a intrat intr-un con de umbra si abia in ultimele decenii e redescoperita, la ora actuala fiind din ce in ce mai apreciata, atat de medici cat si de pacienti, datorita rezultatelor sale.

In conceptia holistica omul este privit ca un tot, ca un intreg indivizibil. Fiinta umana nu este doar suma organelor sale, ci este un sistem integrat, un ansamblu de elemente care interactioneaza permanent unele cu altele, in timp ce intreg sistemul interactioneaza cu mediul inconjurator. Din interactiunea componentelor sistemului rezulta proprietati pe care nu le pot manifesta partile luate separat. Metodele holistice de tratament se adreseaza bolnavului si nu bolii, ele ocupandu-se concomitent de corpul, mintea si sufletul acestuia, in conformitate cu legile naturii.

Metodele de prevenire a bolilor sunt multiple: o gandire corecta, alimentatia echilibrata, exercitiul fizic, viata ordonata etc. Ele sunt metode excelente de mentinere a sanatatii, dar insuficiente cand e vorba de reechilibrarea organismului dupa declansarea bolii. Pentru aceasta e nevoie de actiuni mai energice, care sa se adreseze fortei vitale, pe care sa o intareasca, sa o ajute sa aduca organismul intr-o stare de sanatate cat mai apropiata de normal. Acest lucru se poate realiza prin metode naturale, energetice, informationale, lipsite de toxicitatea si efectele secundare pe care le au medicamentele chimice folosite de medicina clasica.

Cateva dintre cele mai folosite metode holistice sunt: acupunctura, presopunctura, reflexoterapia, fitoterapia, meloterapia, cromoterapia, sacroterapia etc… Homeopatia este una dintre cele mai importante metode holistice de restabilire a sanatatii. Ea este o metoda sistematizata de stimulare energetica a fortei vitale a organismului cu scopul tratarii bolii.