Întrebări frecvente

Posted by Dr.Cîmpian - 2019 Noiembrie 5

Homeopatia este indicata la copii? Nu are efecte negative asupra lor?

Rezultatele homeopatiei sunt extrem de bune in tratamentul bolilor care apar la copii, atat cele acute, cat si cele cronice. Copiii care sunt tratati homeopatic devin mult mai rezistenti, caci prin acest tratament sunt indepartate si predispozitiile (mostenite genetic) la diferite boli. Pentru prevenirea bolilor tratamentul trebuie inceput inca din momentul conceptiei, sau si mai bine, chiar inainte de acest moment, prin tratarea homeopatica a viitorilor parinti.

Homeopatia nu este doar autosugestie?

Trebuie sa spunem ca in cazul oricarei metode de tratament autosugestia are un rol important. Un pacient care crede ca se va face bine cu tratamentul pe care i l-a prescris medicul sau se va vindeca mai repede decat unul care nu are incredere. Tot asa, printr-o gandire negativa el isi poate incetini mult procesul de vindecare, chiar daca ia cele mai bune medicamente. Pentru ca gandirea este un instrument foarte puternic si depinde numai de noi in ce directie indreptam “arma”: impotriva dusmanului (boala) – printr-o gandire pozitiva sau impotriva noastra insine, printr-o gandire negativa.
In cazul homeopatiei efectul psihoterapeutic nu este mai mare decat in cazul altor metode de tratament. Caci altfel, cum ar vindeca ea nou-nascutii sau animalele?

Ce sunt medicamentele homeopatice complexe sau complexismele?

Complexismele sunt un fel de medicamente alopate preparate din remedii homeopatice, daca ne putem exprima asa. Ele se pot da tuturor pacientilor cu o anumita boala. Cei care fac astfel de formule complexe se uita in repertoarul homeopatic - de exemplu la rubricile referitoare la hemoragii - si aduna intr-un preparat (solutie sau granule) remediile cele mai importante mentionate in aceste rubrici. Astfel se pot aduna intr-un complexism cinci, sase sau zece remedii.
Cineva s-ar putea intreba de ce atata bataie de cap cu un pacient, cand exista aceste formule complexe pentru gat, pentru reumatism, pentru hemoragii etc. Unul dintre ele s-ar putea sa i se potriveasca si pacientului respectiv. E adevarat ca uneori ele pot ameliora anumite cazuri, dar nici intr-un caz la folosirea lor nu se tine seama de caracteristicile individuale ale organismului. Si ce e mai rau, chiar daca o reactie initiala pozitiva exista, ulterior medicamentul complex nu mai actioneaza deloc, nu stim care dintre acele remedii adunate a avut efectul dorit, iar din cauza ca forta vitala a fost influentata de mai multe remedii in acelasi timp, ea devine confuza, si ne va fi mult mai greu sa aflam care este remediul unic de care are nevoie pentru a se reechilibra ulterior.

Foto remedii


De ce e o consultatie homeopatica este mai scumpa decat una obisnuita?

Pentru homeopatie una dintre problemele grele si probabil cea care ii aduce cea mai mica popularitate este aspectul financiar. Remediile homeopatice sunt mult mai ieftine decat medicamentele alopate, in schimb consultatia costa uneori mai mult decat consultatia la un medic obisnuit. Si asta datorita faptului ca homeopatul are nevoie de mult timp pentru fiecare caz in parte, atat pentru discutia cu pacientul, cat si pentru prelucrarea datelor pe care le obtine de la acesta. E nevoie de mult timp pentru a patrunde in esenta cazului fiecarui pacient. Cei care lucreaza in ritm rapid, fara a consulta foarte atent pacientul, au rezultate slabe. Acel homeopat care acorda fiecarui caz timpul necesar atit in timpul consultatiei cat si dupa, este nevoit sa stabileasca un tarif mai mare pentru o consultatie. La prima vedere aceasta taxa poate parea mare, dar in realitate pacientul economiseste foarte mult. Boala pe care homeopatul o poate rezolva rapid, va fi tratata ani in sir de catre alopat, numai paliativ, suprimand in realitate simptomele si subminand astfel sanatatea pacientului. Acest tratament alopat il va costa in realitate pe pacient mult mai multi bani, timp, nemaivorbind de suferinta.

Homeopatia se poate asocia cu alte metode de tratament?

Homeopatia nu are o actiune nefasta indiferent cu ce alta metoda de tratament am combina-o. Cu toate acestea este preferabila evitarea asocierilor deoarece remediul homeopatic este foarte lesne de antidotat de catre substantele chimice. Insa in fiecare caz acest lucru il hotaraste medicul homeopat. Asa cum am mai spus, daca aveti o boala cronica grava si luati medicamente alopate de ani de zile, niciodata medicul nu va va intrerupe brusc acest tratament, astfel ca pentru o perioada veti lua concomitent medicamente alopate si homeopatice. Scaderea dozei se va face treptat. Daca starea dumneavoastra se amelioreaza, atunci nevoia de a mai lua medicamentele alopate scade si va veni momentul in care nu va mai fi nevoie de ele deloc.
In ceea ce priveste alte metode de tratament alternativ, e de preferat ca pe perioada tratamentului homeopatic sa nu se urmeze si alte tratamente, caci actiunea remediului poate fi inactivata, de exemplu de catre aromoterapie sau este greu de urmarit, iar remediile de care ati avea nevoie ulterior pot fi mult mai greu de gasit. Inainte de a incepe cura homeopatica medicul va poate indica un tratament osteopatic sau un tratament fitoterapic. El va poate indica folosirea concomitenta a cromoterapiei, meloterapiei, sacroterapiei, dar asta ramane la aprecierea sa, numai functie de particularitatile cazului dumneavoastra.
Este important sa nu faceti nici un alt tratament inainte de a va sfatui cu homeopatul dumneavoastra. El trebuie sa va dea sfaturi, iar dumneavoastra sa le urmati intocmai, pentru a obtine ceea ce si dumneavoastra si el doriti: SANATATEA!