Administrarea remediilor homeopatice

Remediile homeopatice difera de medicamentele obisnuite si in ceea ce priveste modul de prezentare si administrare a lor.

Remediile se pot administra intern sau extern (cale mult mai putin folosita comparativ cu cea interna). Remediile care se administreaza intern sunt disponibile sub forma de solutie sau granule impregnate cu solutia respectiva. Granulele sunt foarte mici (de aproximativ 1mm diametru), confectionate de obicei din lactoza si impregnate cu un anumit remediu. Ele nu mai contin nici macar o molecula din substanta initiala, ci doar informatia din aceasta, astfel ca la analiza chimica obisnuita a mai multor remedii in ele nu s-ar putea determina decat lactoza. Asta pentru ca nu avem inca la indemana metode de punere in evidenta a energiei pe care remediile o contin. Cu toate acestea, organismul fiecaruia dintre noi este cel care inregistreaza aceasta informatie si dupa ce luam o doza de remediu putem sa ii simtim din plin efectele.

Ce inseamna o doza de remediu? La medicamentele cu care suntem obisnuiti e destul de usor de stabilit doza. De obicei medicul spune “iei o tableta de trei ori pe zi” sau “o jumatate de tableta dimineata si seara” si totul e clar. In cazul remediilor, daca este un remediu sub forma de solutie o doza inseamna 7-10 picaturi. Picaturile de remediu se pun intr-un pahar curat, de preferinta folosit numai in acest scop, in care se afla 20-30 ml de apa. Dupa agitarea amestecului, continutul paharului se bea cu inghitituri mici, dupa ce se tine putin in gura. In cazul granulelor, de obicei o doza de remediu inseamna 5-10 granule odata (pentru adulti). La sugari doza e de 1granula, la copiii ceva mai mari 2-3 granule odata. Uneori granulele se recomanda sa fie dizolvate in putina apa inainte de administrare (aceeasi cantitate ca si pentru solutie).

O alta cale de administrare interna a remediului este cea olfactiva (prin mirosire). Aceasta cale se recomanda in special la pacientii hiperreactivi, si consta in inhalarea vaporilor ce se degaja din flaconul in care se gaseste dilutia alcoolica a remediului respectiv.

Calea externa de administrare a remediilor este de obicei asociata cu cea interna. Se folosesc unguente, comprese cu lotiuni ce contin remediul respectiv, si se aplica in cazul afectiunilor strict localizate (plagi, echimoze, paralizii etc)

Trebuie sa spunem ca nu se procedeaza ca in alopatie. In cazul medicamentelor alopate (chimice) doua tablete odata inseamna mai mult decat una singura. In homeopatie si daca am lua zece granule odata sau flaconul intreg, efectul este acelasi. La medicamentele obisnuite, cu cat concentratia este mai mare, cu atat medicamentul este mai puternic ( o tableta de 500 mg de aspirina, de exemplu, inseamna mai mult decat una de 300 mg). In cazul remediilor homeopatice, cu cat concentratia de substanta este mai mica, cu atat remediul este mai puternic, deoarece el a fost diluat succesiv, iar odata cu fiecare diluare el este supus sucusiunii, si ca urmare mai multa informatie din substanta initiala a trecut in apa sau vehiculul neutru. Deci dilutiile mai mari sunt mai puternice (200CH are un efect mai puternic decat dilutia 30CH si efectul sau va fi mai profund). De obicei, dilutiile mici (5CH, 7CH, 9CH, 15CH) sunt folosite mai mult pentru patologia fizica, iar dilutiile medii, mari si foarte mari [30CH, 200CH, 1M(1000CH), 10M, 50M, CM(100.000CH)] sunt folosite pentru tratarea dezechilibrelor din planurile mai profunde (planurile emotional si mental).

In afara de dilutia remediului si ritmul de administrare este cel care face ca stimularea fortei vitale sa fie mai puternica sau mai slaba. Intervalul dintre administrari difera de la caz la caz. Pentru bolile fizice sau pentru cazurile acute remediul se administreaza mai des – zilnic si chiar de mai multe ori pe zi. De obicei insa remediile se administreaza mai rar, o data pe zi, o data pe saptamana sau chiar o data pe luna. Cu cat dilutia este mai mare, cu atat remediul se administreaza mai rar. Nu trebuie sa va mirati daca homeopatul dumneavoastra va recomanda sa luati o singura doza dintr-un remediu si apoi va spune sa asteptati o luna sau chiar mai mult fara sa mai luati nimic altceva. Aceasta nu inseamna ca el va abandoneaza si nu vrea sa va mai trateze. Din contra, trebuie sa intelegeti ca un remediu, cu cat este intr-o dilutie mai mare, cu atat are nevoie de mai mult timp pentru a lucra. El are de “reparat” pana sanatosi straturile cele mai profunde. Cand am administrat un remediu in dilutie mare am dat un impuls puternic fortei vitale si trebuie sa ii lasam acesteia timp pentru a declansa mecanismele de aparare, atat de complicate.

De asemenea, trebuie stiut ca remediile se administreaza pe nemancate, cu cel putin jumatate de ora inainte de masa sau la o ora dupa ce ati mancat. Granulele nu se inghit, ci se pun sub limba si se lasa sa se topeasca.