*De ce o boala mai simpla, de exemplu o eczema care a disparut dupa ce am folosit unguentele prescrise de dermatolog, e urmata dupa un anumit timp de o boala mai grava, de un ulcer gastric, de exemplu, sau de un astm? Sa fie doar o coincidenta?!
*Am stat sa ne gandim ca ficatul bolnav, de exemplu, nu exista intr-un organism perfect sanatos si ca toate organele noastre sunt intr-o foarte stransa legatura?
*Ca suntem un intreg si, in acelasi timp, o farama dintr-un tot mai mare cu care suntem intr-o foarte stransa interactiune?
*Ca omul e mai mult decat o masinarie performanta, e mai mult decat suma "pieselor" sale?
*Ne-am intrebat de ce sub un anumit stres o anumita persoana se imbolnaveste si o alta nu? De ce se imbolnaveste un anumit organ si nu altul?
Iata numai cateva dintre intrebarile pe care noi, ca medici, ni le am pus inca de la inceputul carierei noastre. Si raspunsurile pe care medicina clasica ni le dadea nu erau intotdeauna satisfacatoare. Atunci am inceput sa cautam. Sa cautam alte cai, alte raspunsuri - pentru noi si pentru pacientii nostri. Asa am descoperit o cale mai complicata, dar atat de logica, frumoasa si aproape de Natura - medicina holistica. Am incercat mai multe dintre ramurile acesteia: fitoterapia, acupunctura, meloterapia, cromoterapia. Dar calea pe care ne-am ales-o conform principiului similitudinii a fost HOMEOPATIA - medicina blanda, care se ocupa nu numai de corpul omului, ci si de gandurile si emotiile sale, de relatia lui cu Universul. Medicina in care cauti si tratezi OMUL INTREG, nu doar boala sa ca o entitate aparte.
Unii aleg sa mearga la un medic care ii consulta in 10-15 minute - ii asculta cu stetoscopul, se uita in gat, le palpeaza abdomenul, le face o electrocardiograma sau o radiografie etc. In final le spune: „ai boala X” si le scrie o reteta cu 4-5 feluri de tablete sau fiole pe care el le indica, de obicei, tuturor pacientilor cu boala respectiva, pentru ca asa a invatat in scoala medicala. Iata calea comoda. Nu neaparat simpla, dar oricum mai comoda. Pentru cei care o aleg e relativ usor: fac tratamentul dupa schema pe care le-a indicat-o medicul, mai tin eventual si un pic de regim... Dar nu isi pun prea multe intrebari si toata responsabilitatea cade pe umerii medicului.
In homeopatie, caracteristicile individuale ale pacientului sunt mai importante pentru medic in gasirea tratamentului decat numele bolii; pentru ca el nu trateaza o boala abstracta, ci un om concret, cu durerile lui, cu emotiile lui si cu viziunea lui asupra lumii. Zece pacienti cu acelasi diagnostic clasic (astm bronsic, de exemplu), in functie de caracteristicile personale, pot primi zece remedii homeopatice diferite, avand in vedere ca fiecare are astmul sau. Omul nu traieste in vid. El este in legatura permanenta cu mediul, interactioneaza cu el si se imbolnaveste impreuna cu el. De aceea, pentru alegerea remediului homeopatic medicul tine seama nu doar de factorii care actioneaza asupra pacientului sau, ci si de modul in care acesta reactioneaza la ei, deoarece reactia difera de la om la om.
Profesorul Vithoulkas spune ca homeopatia, ce poate pune capat atator suferinte, este o cale pe care trebuie sa o meriti. Numai un om intelept si intelegator va alege homeopatia. Celui ce are i se va da… Sa incercam deci sa o meritam.
Pentru multi care cauta, cartea aceasta poate insemna primul pas.