Homeopatia este un sistem medical care solicita mult nu numai medicul, ci si pacientul. Medicul face tot ce ii sta in putere sa va ajute. Uneori tratamentul dureaza mai putin, alteori dureaza mai mult pana se obtine rezultatul dorit, caci exista cazuri mai grave si cazuri mai usoare. Sunt pacienti dispusi sa participe la efortul de recuperare a sanatatii lor alaturi de medic, pas cu pas, mergand spre insanatosire si pacienti pasivi, care asteapta sa faca medicul totul pentru ei. In cazurile in care pacientul nu este pasiv si nu asteapa sa vina cineva sa ii dea o pastila fermecata care sa il elibereze peste noapte de toate bolile, ci colaboreaza cu medicul la recladirea propriei sanatati, rezultatele sunt extrem de bune.
Medicul este ca un arheolog care sapa strat cu strat, cu multa migala, pentru a descoperi comoara ingropata in adanc: sanatatea! Cu fiecare remediu el inlatura cate putin din straturile solului pe care cresc bolile noastre prezente – straturi care s-au format de-a lungul anilor. E ca o intoarcere in timp: fiecare strat care pleaca ia cu sine si bolile care cretteau pe el si ajungem la starea de sanatate pe care o aveam inainte de formarea lui. Strat cu strat, ne intoarcem in timp, la momentul in care nu aveam nici un simptom suparator.
Trebuie sa intelegem ca, in primul rand, fiecare suntem responsabili de propria noastra persoana si e o atitudine foarte inteleapta sa ne asumam aceasta responsabilitate. Orice medicament, oricat de bun, nu va avea efectul dorit daca nu il administram asa cum ni s-a indicat, daca nu urmam toate sfaturile medicului. Cum se spune in popor,”bine cu forta nu se poate face.” Medicul, oricat de binevoitor ar fi si de doritor sa va ajute, din pacate nu poate lua tratamentul in locul dumneavoastra si nici nu poate tine regim in locul dumneavoastra.
Acesta nu este un tratament in cursul caruia repetati diagnosticul pus de medic, fara a va gandi prea mult, va luati pastila si “va faceti bine”. Homeopatia cere de la dumneavoastra autoobservatie riguroasa, pentru a-i putea furniza medicului homeopat datele de care acesta are nevoie pentru alegerea remediului. Trebuie sa dati dovada de disciplina in respectarea regimului alimentar indicat de el, intelepciune si rabdare in cazul aparitiei crizelor de vindecare, oricat ar fi acestea de neplacute. Majoritatea pacientilor indeplinesc toate aceste cerinte si au rezultate foarte bune.
Gasirea remediului homeopatic corect este un proces dificil, care solicita medicului multe cunostinte. Problema care sta in fata homeopatului este foarte complicata, dar asa cum spuneam, si pacientul insusi are partea lui de responsabilitate in ceea ce priveste rezultatul tratamentului. Principala dumneavostra sarcina este aceea de a-i spune homeopatului despre toate abaterile de la normal atat la nivel fizic, emotional si mental. Trebuie sa ii explicati in detaliu ce simptome aveti, de cand au inceput, din ce cauza, unde sunt localizate, ce le agraveaza, ce le amelioreaza s.a.m.d. Daca nu i le veti relata spontan homeopatului, acesta va va intreba despre toate aceste lucruri pentru ca ele sunt importante in gasirea remediului, si nu din curiozitate personala. Dar lui nu ii sunt suficiente simptomele fizice, cu care de obicei se multumeste un medic alopat. Pentru el sunt mult mai importante dereglarile care au loc in diferite “zone” ale vietii dumneavoastra: relatiile cu cei din jur acasa, la locul de munca, modificarile ce apar la schimbarile de vreme, dorintele si aversiunile alimentare, activitatea sexuala, somnul etc. Trebuie sa va feriti sa cadeti in extreme: nu trebuie nici sa omiteti simptome importante, ca si cum acestea ar fi de la sine intelese, dar nici sa insistati asupra unor mici detalii care nu va deranjeaza foarte tare in momentul respectiv.
Repetam ca principalul lucru care vi se cere este RĂBDAREA. Aveti o mare responsabilitate in ceea ce priveste succesul tratamentului homeopatic pe care il urmati. Daca nu aveti rabdare si nu respectati intocmai indicatiile homeopatului dumneavostra, crezand ca daca nu mai luati remediu inseamna ca ati intrerupt tratamentul si ca daca luati mai mult sau mai des o sa fie mai bine, atunci aveti toate sansele sa stricati tot ceea ce el vrea sa cladeasca. E ca in varianta indiana a povestii cu fata babei si fata mosului: inteleptul ii spune fetei celei bune sa isi ude parul cu o apa fermecata numai o singura data, ca sa aiba un par foarte frumos. si ea face intocmai, fiind rasplatita cu un par minunat. Fata cea lacoma si invidioasa, in schimb, dupa ce isi uda parul o data, acesta facandu-se la fel de frumos ca al celeilalte fete, vrand sa obtina mai mult, incalca porunca inteleptului si isi uda parul si a doua oara. Rezultatul? I-a cazut tot parul, ramanand complet cheala.