Daca mergeti pentru prima data la un homeopat consultatia vi se poate parea ciudata. In orice caz, ea difera mult de vizitele la un medic obisnuit. In sala de asteptare a homeopatului adesea gasiti carti si reviste care promoveaza metodele naturale de intarire a sanatatii. Urmatorul lucru care iese in evidenta este ca in sala de asteptare sunt mult mai putini pacienti decat la un alopat. Aceasta se datoreaza si faptului ca durata consultatiei homeopatice este mult mai mare. De aceea la homeopat, in afara de situatiile de urgenta, trebuie sa va programati in prealabil. Si daca nu ati fost programat primul la consultatie, e posibil sa asteptati mai mult decat ati fi crezut. Consultatia decurge individual si de aceea nu se poate spune cu precizie cat va dura.
Dar, odata intrati in cabinet, sunt alte lucruri care va frapeaza. In timpul consultatiei medicul homeopat se va interesa mai mult de dumneavostra decat de boala dumneavoastra. De la inceput trebuie stiut ca un homeopat adevarat nu-si va baza niciodata prescriptia pe denumirea bolii, caci in ochii lui fiecare individ este unic. Si unice sunt si combinatiile de simptome fizice si psihice prin care se exprima forta vitala modificata spre boala.
La inceput el va intreaba doar ce v-a adus la el si apoi doar asculta si noteaza tot ceea ce ii povestiti dumneavoastra. Abia mai tarziu va pune intrebari, pentru a detalia unele lucruri pe care i le-ati relatat.
Homeopatul e interesat chiar si de ceea ce dumneavoastra vi se pare a fi nesemnificativ si fara nici o legatura cu boala pe care o aveti. Lista de intrebari pe care vi le pune un homeopat poate sa cuprinda peste 100 de puncte. Daca la homeopatul clasic vine un pacient cu dureri de cap, atunci, in afara de localizarea exacta a durerii, el va va intreba si despre iradierea ei (spre ceafa, In ochi etc), caracterul durerii (durere intepatoare, pulsatila, ca un cerc care strange, ca o bila de foc, ca si cum capul ar exploda etc.), modalitatile de agravare si de ameliorare ale acesteia (aerul rece sau expunerea la soare, lumina putenica, zgomotul etc). Il intereseaza totul: si ce simtiti nevoia sa mancati, si ce nu va place deloc, ce aliment va face rau, cum e somnul, pe ce parte dormiti, ce visati, cum va influenteaza vremea, ce anume va face sa va simtiti mai bine, ce va agraveaza starea, si tot felul de alte lucruri. Pentru ca noi suntem atat de diferiti… si modul in care se exprima dereglarea fortei vitale este atat de diferit de la o persoana la alta. De aceea, in cazul aceleiasi boli, unei persoane ii e mai bine la cald, alteia la rece. Cineva face abuz de dulce, altcineva de sarat. O persoana nu are sete deloc, alta simte nevoia sa bea multe lichide, cineva simte nevoia de lichide fierbinti, altcineva doreste lichide reci, cu gheata. Unul suporta bine soarele, altul nu. Un individ transpira foarte mult, altul deloc. Daca se enerveaza unul plange, altul tipa. O anumita persoana nu uita niciodata o jignire, alta e blanda si iertatoare…
De multe ori mergeti cu copilul la homeopat si constatati ca incepe sa va intrebe despre problemele din timpul sarcinii sau nasterii. Dar mai mult, incepe sa va intrebe daca aveti probleme in familie, daca sunt stari conflictuale etc. Asta deoarece copilul nu poate fi tratat independent de parinti, de familie, de circumstantele in care creste. De multe ori bolile copilului sunt un indicator al lipsei de afectiune, al starilor conflictuale, al problemelor care exista in familie.
Adesea pacientii sunt socati, pentru ca nu suntem obisnuiti sa povestim medicului toate senzatiile, emotiile si grijile noastre pentru a capata o aspirina. La sfarsitul consultatiei unii se intreaba unde au nimerit. Ce a fost asta, spovedanie? Dar homeopatul nu spovedeste, nu acuza si nu discuta felul dumneavoastra de a gandi, faptele sau viata dumneavoastra personala. Pentru el componenta psiho-emotionala constituie un adevarat fir al Ariadnei, care il ajuta sa iasa din labirintul de simptome. Scopul lui este acela de a-si face o imagine despre punctele din traseul vietii dumneavostra in care au aparut anumite boli, de situatiile care v-au marcat, pentru a sti cum sa va ajute sa va recapatati sanatatea si nu sa va tina teorii sau sa va impuna o anume conduita.
Prin tratamentul homeopatic devenim mai sanatosi fizic, mai puternici. Ne recapatam energia, ni se amelioreaza randamentul, dispozitia, somnul etc. Acelor probleme pe care le credeam fara solutie le gasim dintr-o data rezolvarea. Ceea ce inainte nu vedeam, devine evident. Se dezvolta orizontul gandirii, creativitatea. Ne recapatam armonia cu sine si cu microcosmosul in care traim. Daca ne ajutam pe noi, putem fi de folos si celorlalti. Ne amelioram destinul si noua si celor din jur.
Si apoi, revenind la deosebirile dintre vizita la un medic obisnuit si cea la homeopat, ati vazut ca primul foarte rar isi consulta cartile daca are un pacient in cabinet. Al doilea, din contra – e inconjurat de niste carti mari, uzate, pe care le tot rasfoieste in timpul discutiei cu dumneavoastra. Va intrebati ce o fi cu el? Ce o tot cauta in cartile acelea ale lui? O fi vreun incepator, n-o fi stiind nimic despre boli? Nicidecum, el este ca un detectiv. In timp ce sta de vorba cu dumneavoastra el face „portretul robot” al medicamentului care va va rezolva problema. Uneori are si un computer pe birou, in care va introduce din timp in timp cate un simptom pe care dumneavoastra i-l relatati, pentru a-si alcatui o „lista de suspecti”.
In timp ce vorbeste cu dumneavoastra el noteaza in cele mai mici detalii toate simptomele pe care i le relatati. Caci pentru el strangerea informatiei este doar inceputul. Apoi trebuie sa se concentreze asupra gasirii remediului cel mai potrivit fiecarui pacient in parte. Pentru aceasta trebuie sa studieze in cartile lui rezultatele proving-urilor diferitelor substante, ca sa gaseasca acele remedii care prezinta simptome asemanatoare celor pe care le are pacientul din fata sa. Dintre acestea el va alege un singur medicament, care are combinatia de simptome cea mai apropiata de aceea a pacientului sau.
Uneltele lui de lucru sunt Repertoarul homeopatic, un index de simptome (la fiecare simptom aparand lista de remedii la care el a fost descris) si Materia Medica, descrierea detaliata a tuturor simptomelor pe care le prezinta fiecare remediu in parte. Ele sunt rezultatul experientei clinice de peste 200 de ani, cercetarilor din domeniul chimiei, fizicii, microbiologiei, fiziologiei, toxicologiei etc. Sunt permanent actualizate, pentru ca mereu se experimenteaza substante noi si se descriu simptome noi. Indrumarele homeopatice sunt scrise de diferiti autori. Ei se completeaza unii pe altii. De aceea pentru a gasi un simptom neobisnuit nu e de ajuns sa consulti un singur indrumar. In ultimul timp efortul homeopatului a fost usurat de folosirea calculatorului, care inmagazineaza si gestioneaza acest volum imens de informatie, dar care nu inlocuieste simtul clinic al medicului. Nu o masina hotaraste soarta unui om, ci tot un om.
Gasirea remediului cel mai potrivit unui bolnav cronic poate sa ii ia medicului cateva ore bune de lucru, deoarece in homeopatie nu exista formule fixe. Fiecare pacient, indiferent de boala sa, are nevoie la un moment dat de un anumit remediu si nici o alta substanta dinamizata nu va produce efectul dorit.